شنبه ۳۰ اسفند ۹۹
بولت ژورنال یک روش برنامه ریزی جذاب و منحصر به فرد است که من از ابتدای اردیبهشت ماه سال 99 کار کردن با آن را آغاز کردهام. در این یادداشت، همانطور که پیشتر قول داده بودم، قصد دارم شیوهی کار با بولت ژورنال را به صورت ساده اما کاربردی توضیح دهم و در مورد تجربیات شخصی و نتایج کار کردن با این روش بنویسم.
در مورد شیوهی آشناییام با بولت ژورنال و کتاب «برنامه ریزی به روش بولت ژورنال» در پست «بوژو و طاقچه» چیزهایی نوشتم که اگر هنوز آن را نخواندهاید توصیه میکنم پیش از خواندن این پست، نگاهی به آن بیندازید.
خب، بگذارید حرفهایم را با مرور کوتاهی بر داستان شکل گیری بولت ژورنال آغاز کنم:
مروری بر تاریخچهی نه چندان طولانی بولت ژورنال!
رایدر کارول، خالق بولت ژورنال، مبتلا به اختلال بیش فعالی و کمبود توجه (ADHD) است. اختلالی عصبی- رشدی که در آن، فرد مبتلا معمولا توانایی دقّت و تمرکز روی یک موضوع را نداشته و فراموشکار است و در مقابل میزان فعالیت بدنی او، غیرمعمول و بسیار بالاست.
روزی مادرش، جعبهای حاوی چند دفتر برای او پست میکند. با دیدن این دفترها، رایدر به یاد شیوهای میافتد که در طول سالهای نوجوانی، برای غلبه بر مشکلات ناشی از اختلالی که داشت از آن استفاده میکرد: دفتری پر از جداول و نقاشیهای گوناگون.
از آن پس، مجددا استفاده از این روش را پی میگیرد و به تدریج بهبودهایی در آن ایجاد میکند. ولی از آنجا که دیدن یک طراح دیجیتال و برنامهنویس همراه با یک دفتر یادداشت بزرگ در روزگار رشد انفجارگونهی تکنولوژی، چیز چندان معمولی نیست به تدریج کنجکاوی دوستانش در این مورد گل میکند.
روزی یکی از آنها، در این مورد از او سوال میپرسد و رایدر راز پنهان در دفترچهی یادداشت بزرگش و شیوهی کار با آن را برای او توضیح میدهد.
این توضیحات، دوستش را شگفت زده و مجذوب این دفتر میکند ولی بیش از او، تعجب خود رایدر را برمیانگیزد، زیرا تازه آن وقت است که متوجه میشود دیگران به این روش برنامهریزی نمیکنند و این مدل، شیوهی منحصر به فرد خود اوست!
بنابراین، تصمیم میگیرد روش برنامهریزی کردنش را به دیگران نیز بیاموزد. اما پیش از هرکاری، لازم بود دفتر قدری تغییر کند تا مناسب استفادهی عموم شود. پس از انجام این تغییرات، بالاخره نخستین آموزشهای برنامه ریزی با بولت ژورنال در وبلاگ رایدر کارول منتشر میشود و سپس به سرعت جامعهی استفاده کنندگان از آن گسترش مییابد.
بولت ژورنال چیست؟
بولت ژورنال، در حقیقت، یک چارچوب انعطاف پذیر و منحصر به فرد برای برنامهریزیهای مختلف (از کوتاه مدت تا بلند مدت) است که به میزان زیادی قابل شخصیسازی است و برای اجرا کردنش تنها نیاز به یک قلم و دفتر داریم.
یاد گرفتن آن نیز ساده است. گمان میکنم پس از خواندن این یادداشت، قادر باشید نخستین دفتر بولت ژورنال خودتان را طراحی کرده و کار کردن با آن را آغاز کنید.
تفاوت عمدهی بولت ژورنال با سایر روشهای برنامهریزی (مثل to do list و...) در چندچیز است:
- انعطافپذیر بودن: به این معنا که میتوانید آن را متناسب با شخصیت، اولویتها و نیازهای خودتان تنظیم کنید.
- جامع بودن: بولت ژورنال برای هرکاری و هر نوع برنامهریزی کردنی مناسب است. ضمنا تمام نوشتههای سالیانهی شما را در خود جای میدهد تا نیازمند داشتن چند دفتر برای موارد متعدد نباشید.
- تسهیل هدف گذاری و عادت سازی: بولت ژورنال، اهداف گوناگون شما را پیش چشمتان قرار میدهد و با فراهم کردن امکان پیگیری روزانهی کارها، ساختن عادتهای جدید را آسان میکند.
- منظم بودن: چارچوب بولت ژورنال منظم است و با هم راستا کردن اهداف سالیانه، ماهیانه و روزانه به منظم شدن زندگی کمک میکند.
انتخاب دفتر مناسب برای بولت ژورنال
استفاده از هر دفتری برای بولت ژورنال مجاز است. البته استفاده کردن از دفترهای نقطهای، کار کشیدن جدولها را آسانتر و سریعتر میکند ولی شما میتوانید از هر دفتری که دوست دارید برای این کار استفاده کنید.
به گمان من، با توجه به این که این دفتر قرار است یک سال در کنار شما باشد، بهتر است از دفتری استفاده کنید که آن را دوست دارید و حس خوبی به شما منتقل میکند.
نکته: من سال گذشته، از یک سالنامه به عنوان دفتر بولت ژورنال استفاده کردم و با توجه به این که تقریبا تا ماه مهر پیش آمدهام و نیمی از صفحات سفید هستند، سال 1400 را نیز با همین دفتر ادامه خواهم داد. به نظر من، زیاد در این مورد وسواس نداشته باشید.
این دفتر، بولت ژورنالی است که در سال 99 همراه من بوده است. یک سالنامه.
ساختار بولت ژورنال
هر بولت ژورنال، از چند بخش اصلی تشکیل شده است و بخشهای اختیاری دیگری که بسته به سلیقه، شخصیت و نوع برنامهریزی شما میتوانند به آن اضافه شوند.
صفحه مشخصات
اولین صفحهی بولت ژورنال، مثل اولین صفحهی بسیاری از دفترهای دیگر، صفحهی مشخصات است. برای این که اگر روزی دفترتان گم شد بدانند مالکش شما هستید و بتوانند آن را به شما برگردانند.
بهتر است در صفحهی مشخصات نام، نام خانوادگی، آدرس، شماره تلفن و یک یادداشت برای یابندهی احتمالی دفتر بنویسید.
صفحه راهنما یا کلید
در صفحهی بعد، یک صقحهی راهنما برای نشانههایی که در بولت ژورنال استفاده کردهایم قرار میدهیم.
در بولت ژورنال، چند نشانهی اصلی وجود دارد (شما میتوانید موارد دیگری بر حسب نیاز خود به آنها بیفزایید ولی به گمان من همینها کافی است):
- علامت نقطه یا بولت (Bullet) به معنی وظیفه است. جلوی هرکاری که باید انجام دهیم یک نقطهی توپر میگذاریم.
- علامت دایرهی تو خالی به معنی رویداد است. برای مشخص کردن جلسات و رویدادها (مثل تولد یک دوست، سالگرد ازدواج، قرار کاری و...) از این علامت استفاده میکنیم.
- علامت خط تیره برای یادداشتهاست. یادداشتها میتوانند هر موردی باشند که نیاز به ثبت کردن و نوشتنشان داریم.
- علامت تیک برای کارهای انجام شده است.
- علامت تعجب درون یک دایره نمادی برای ثبت موارد الهام بخش و ایدههای عالی است.
- برای کارهای انجام نشده که قصد داریم آنها را به روز بعد یا روزهای آینده در ماه جاری موکول کنیم از یک فلش رو به جلو استفاده میکنیم.
- برای کارهای زمان بندی شده که باید در ماههای آینده (خارج از ماه جاری) انجام شوند از یک فلش رو به عقب استفاده میکنیم.
- روی کارهای کنسل شده یا حذف شده خط میکشیم.
- و در نهایت اولویتها را با یک ستاره مشخص میکنیم.
صفحه فهرست
بعد از راهنمای بولت ژورنال، نوبت به فهرست میرسد. با توجه به جدولهای مختلف و یادداشتهای متفاوتی که در طول سال به بولت ژورنال اضافه میشود، استفاده از فهرست کمک زیادی به بالا رفتن سرعت جستجو و یافتن محتوای مورد نظر میکند.
ساختن فهرست نیز ساده است. عنوان هرکاری را بنویسید و شمارهی صفحهاش را جلوی آن یادداشت کنید! پیشنهاد میکنم 4 صفحه از دفترتان را به فهرست اختصاص دهید.
صفحه اهداف سال
یک صفحه را به اهداف سالیانه اختصاص دهید. این اهداف روی برنامهریزیهای فصلی، ماهیانه و روزانهی شما تاثیر دارند. بنابراین خوب به آنها فکر کنید و با واقعنگری مواردی را که مناسب میدانید یادداشت کنید.
پیشنهاد میکنم اهدافتان را به چند دسته تفکیک کنید تا برنامهتان تک بعدی نشود. من در سال 99 اهدافم را به 5 دسته تقسیم کرده بودم: تحصیلی، مالی و اقتصادی، مطالعاتی، مذهبی و توسعهی فردی. شما میتوانید دستهبندی متفاوتی بر اساس نیازهای خود داشته باشید.
این صفحهی اهداف من در سال 99 است. فقط لطفا مرا به خاطر نقاشی افتضاحم مسخره نکنید :)))
آینده نگار (Future log)
پس از نوشتن اهداف، نوبت به آینده نگار میرسد. مورد شماره 7 در قسمت «صفحه راهنما یا کلید» را به خاطر دارید؟ «کارهای زمان بندی شده که باید در ماههای آینده (خارج از ماه جاری) انجام شوند.»
این کارها را در آینده نگار یادداشت میکنیم.
برای آینده نگار، 2 صفحهی رو به روی هم در نظر بگیرید. آن را به 12 قسمت تقسیم کنید و نام هر ماه را بالای هر خانه بنویسید. در مورد شیوهی تکمیل این صفحه در بخش «روش کار با بولت ژورنال» توضیح خواهم داد.
آینده نگار دفتر من
ماه نگار (Monthly log)
ماه نگار، دیگر بخش اصلی بولت ژورنال است. در این قسمت برنامههای هر ماه به تفکیک روزها نوشته میشود. در تنظیم برنامهی روزانه نیز از این قسمت کمک میگیریم.
برای ماه نگار، دو صفحهی رو به روی هم در نظر بگیرید. در صقحهی سمت راست عدد روزهای ماه و نام اختصاری هر روز را بنویسید. (برای مثال چ برای چهارشنبه). هر روز در یک خط.
صفحهی سمت چپ را خالی بگذارید. از این صفحه، برای نوشتن برنامههای ماهیانه استفاده میشود. یادداشتهای مرتبط با یک ماه خاص را نیز در این بخش وارد میکنیم. اجازه دهید برای منظم ماندن مطلب، توضیحات بیشتر را در قسمت روش کار با بولت ژورنال بنویسم.
ماه نگار آذر در بولت ژورنال من
روزنگار
آخرین بخش اصلی بولت ژورنالها، روزنگار است. روزنگار در حقیقت نوعی to do list (یا فهرست کارهای روزانه) است. بالای برگه، تاریخ بزنید و نام روز را بنویسید. روزنگار شما آماده است!
نوشتن را تا هرکجا که پیش رفت ادامه میدهیم و وقتی برنامههای یک روز تمام شد، زیر آن خط میکشیم و روز بعد را آغاز میکنیم. نیازی نیست به هر روز یک صفحهی مجزا اختصاص دهید. ممکن است یک روز نیاز به چند صفحه داشته باشد و برعکس، روز دیگر تنها در چند خط خلاصه شود.
چیزهایی که تا اینجا گفتم، بخشهای اصلی بولت ژورنال است. فارغ از سلیقه، شخصیت، شغل و نوع برنامهها، هر بولت ژورنالی این بخشها را دارد.
مواردی که در ادامه میآید، بخشهای اختیاری و سلیقهای دفتر است. شما میتوانید هر کدام را که لازم داشتید در دفترتان جای دهید، قید هر کدام را که لازم نداشتید بزنید و یا بخشهای دیگری که متناسب با خودتان است را به این مجموعه اضافه کنید.
یک نمونه از برگههای روزنگار که موارد مختلف در آن مشخص است.
فصل نگار و هفته نگار
در ساختار بولت ژورنال، آینده نگار، ماه نگار و روز نگار از پیش تعریف شدهاند. با این وجود اگر برنامهتان شلوغ است یا مایلید دقیقتر کارهایتان را پیش ببرید و یا نیاز به هدف گذاری جزئیتر و گام به گامتری دارید میتوانید از فصل نگار و هفته نگار نیز در دفترتان استفاده کنید.
روش ساخت این صفحات نیز با توجه به توضیحاتی که در خصوص آینده نگار، ماه نگار و روز نگار دادم قابل حدس هستند.
کتابهایی که خواندم
من در دفترم یک صفحه برای کتابهایی که در طول سال میخوانم کنار میگذارم. عنوان کتاب، نام نویسنده و مترجم، ناشر، تاریخ اتمام خوانش و یک نمره از 1 تا 5 مواردی هستند که برای هر کتاب یادداشت میکنم.
میتوانید برای این بخش، هر اسمی که دوست دارید بگذارید. مثلا کتابخانه یا...
فیلمهایی که دیدم
من یک بخش دیگر از دفترم را به فیلمها، انیمیشنها، سریالها و مستندهایی که در طول سال میبینم اختصاص دادهام.
سال 99، من لیست کتابها و فیلمها را در یک برگه جای داده بودم، ولی فکر میکنم بهتر است برای هر کدام صفحهای جداگانه در نظر گرفت.
سال 99 برای من سال کم کتاب و به شدت کم فیلمی بود!
ردیابها (Tracker)
ردیابها، یکی از بخشهای مهم بولت ژورنال هستند که شما را در ساختن عادات جدید یا پیگیری استمرار در انجام یک کار یاری میکنند. برای ساختن ردیاب، ابتدا کارهایی که میخواهید ردیابی کنید را مشخص کنید.
سپس در یک صفحه، جدولی رسم کنید و به تعداد روزهای سال برای آن خانه در نظر بگیرید. به ازای هر روزی که آن کار انجام میشود یک خانه را رنگ کنید.
تعداد کارهایی که ردیابی میشوند، هر ماه ممکن است تغییر کند. مثلا من ماه اول 3 کار را برای ردیابی مشخص کردم ولی ماههای بعد گاه تا 6 عنوان کار را در این جدول ثبت کردهام.
در مجموع، کارهایی که ردیابی میشوند به شدت تحت تاثیر سبک زندگی ما هستند. برای مثال دانشآموزی که در حال درس خواندن برای کنکور است میتواند «ردیاب ساعت مطالعه» داشته باشد تا میزان مطالعهی روزانه، هفتگی و ماهیانهاش را کنترل کند.
نمونهی دیگری از ردیاب، تجربهای است که من در خصوص «ردیاب پیشرفت» یا «چلهی تعالی» داشتم و گزارش شروع و پایان آن را در قالب دو پست مجزا در وبلاگ منتشر کردم. (+ و +)
ردیابها نقش مهمی در ساختن عادات جدید دارند.
سایر صفحات اختیاری
موارد زیاد دیگری هست که شما میتوانید در بولت ژورنالتان داشته باشید. هرچیزی که احساس کنید نیاز به ثبت کردنش دارید، میتواند برای خودش یک جدول یا صفحهی مجزا داشته باشد.
برای مثال من در دفترم غیر از موارد گفته شده صفحهی جملات طلایی (برای ثبت جملات زیبا و عبارات دلنشینی که در طول سال میخوانم یا میشنوم)، جدول ثبت درآمدها، صفحهی ایدهها، صفحهی سایت و وبلاگ (برای ثبت کارهای و ایدههای مرتبط با سایت و وبلاگم)، جدول ثبت نمرات دانشآموزان، صفحهی پادکستها (برای ثبت مشخصات پادکستهایی که شنیدم) و صفحهای برای ثبت موارد مربوط به خمس و وجوهات شرعی داشتم.
شما میتوانید موارد دیگری را بر اساس نیازها خود اضافه کنید. مثلا لیست خرید سالیانه، لیست وسایل سفر، جاهایی که باید بروم، رویاها، پسانداز و...
کسی که بیماری خاصی دارد میتواند صفحهای تحت عنوان «داروهایی که مصرف میکنم» در دفترش داشته باشد. این به ویژه در زمان بحرانها بسیار به کار خواهد آمد.
در نهایت، وقتی کار کردن با بولت ژورنال را شروع کنید به تدریج متوجه نیازهایتان خواهید شد و در پاسخ به هر کدام، ساختار مناسب را طراحی خواهید کرد. پس نگران نباشید.
جزوهها!
حیفم آمد این مطلب را نانوشته بگذارم. خاطرتان هست که بالاتر گفتم یکی از ویژگیهای بولت ژورنال جامع بودن است. بدین معنی که تمام نوشتههای سالیانهی شما را در خود جای میدهد تا نیازمند داشتن چند دفتر برای موارد متعدد نباشید.
بنابراین، از بولت ژورنال حتی میتوانید برای نوشتن جزوات درسی استفاده کنید تا نیازمند حمل کردن یک دفتر مجزا برای جزوه نویسی نباشید. البته این کاملا سلیقهای است. ولی حس میکنم روشنگر مفهوم «بولت ژورنال، دفتری برای همهچیز» است.
هیچ محدودیتی نیست و همهچیز تنها به نیاز، سلیقه و خلاقیت شما بستگی دارد.
یک نمونه آینده نگار خلاقانه
روش کار با بولت ژورنال
در این قسمت، روش کار با بولت ژورنال را شرح خواهم داد. سعی میکنم توضیحاتم روشن و ساده باشد. با این حال اگر سوالی داشتید میتوانید در بخش دیدگاهها مطرح کنید.
پس از انتخاب دفتر مناسب، صفحهی مشخصات و راهنما را تکمیل کنید و چند صفحه برای فهرست خالی بگذارید. سپس صفحات ابتدایی را طراحی کنید.
دقت داشته باشید که نیازی نیست کل دفتر را یک جا آماده کنید. در ابتدای کار تنها نیاز به طراحی صفحات اهداف سال، آینده نگار، صفحات اختیاری انتخابی (فیلمها، کتابها، ایدهها و...) و ماه نگار و ردیاب ماه اول دارید. ماه نگار و ردیاب ماههای بعد، در انتهای ماه یا ابتدای ماه بعدی طراحی میشوند.
حالا بر اساس اهداف سالیانهای که انتخاب کردهاید، ماه نگار ماه اولتان را تنظیم کنید. همچنین میتوانید پس از تقسیم بندی اهداف سالیانه به اهداف کوچکتر، آنها را در آینده نگارتان جای دهید تا تکلیف هر ماه از پیش مشخص شده باشد.
اگر فصل نگار را هم به دفترتان اضافه کردهاید که چه بهتر! چون روند برنامهریزیتان روشنتر میشود.
در ابتدای هر ماه، پس از طراحی ماه نگار، سراغ جدول آینده نگار بروید و کارهایی که مربوط به آن ماه هستند را در جدولی که کشیدهاید وارد کنید. ممکن است یک قرار ملاقات یا یک امتحان داشته باشید. آنها را در روز مرتبط بنویسید و نوع کار را با استفاده از علایم اختصاری بولت ژورنال (که در قسمت راهنما نوشتهاید) مشخص کنید.
برای مثال، من در یکی از روزهای فروردین ماه، قرار ملاقاتی را برای 21 اردیبهشت تنظیم میکنم. برای فراموش نکردن این جلسه، ابتدا عنوان و تاریخ را در آینده نگار ماه اردیبهشت یادداشت میکنم (چون هنوز در فروردین هستیم و ماه نگار اردیبهشت موجود نیست). هنگام تنظیم ماه نگار اردیبهشت، به جدول آینده نگار نگاه میکنم و متوجه این قرار میشوم و آن را با یک دایره (که نماد رویداد است) در قسمت مربوط به 21 اردیبهشت یادداشت میکنم.
اما روز نگار؛
روز نگار را آخر شبِ قبل یا در ابتدای روز تنظیم کنید. برای این کار، لازم است قدری با خودتان خلوت کرده و کارهایتان را فهرست کنید. یادتان نرود به جدول ماه نگار نیز سر بزنید و موارد مرتبط با آن روز را در صفحهی روز نگارتان وارد کنید.
هر کار را در یک خط نوشته و نوع آن را مشخص کنید. میتوانید حداکثر 3 کار اولویت دار را با اضافه کردن یک ستاره در کنار آنها متمایز کنید.
ممکن است در یک روز، با موردی رو به رو شویم که به روزهای آینده مربوط است. در این صورت، آن کار را با عنوان یک رویداد یادداشت میکنیم. همچنین ممکن است نیاز به ارائهی توضیحاتی در خصوص یک مورد خاص باشد یا علاقمند به نوشتن یادداشتهای روزانه باشید. در این صورت، هرچه مایلید را با علامت اختصاری «یادداشت» (یک خط تیره) در روز نگارتان ثبت کنید.
در انتهای هر روز، دوباره زمان خلوت با خود و جمع بندی است. دفترتان را باز کرده و وضعیت انجام شدن یا انجام نشدن وظیفهها را مشخص کنید. مواردی که انجام شدهاند را تیک بزنید، آنهایی که لغو شدهاند را خط بزنید و مواردی که هنوز انجام نشدهاند اما باید فردا انجام شوند را با یک فلش رو به جلو به روز بعد منتقل کنید.
وظیفهها و رویدادهای تازهای را که مربوط به ماه جاری هستند، با یک فلش رو به عقب مشخص کنید و در جدول ماه نگار یادداشت نمایید. همچنین مواردی را که مربوط به ماههای آینده هستند به همین نحو را در جدول آینده نگار یادداشت کنید.
در انتهای هر روز است که باید در مورد روز بعد به جمع بندی برسید. برای مثال اگر یک وظیفه، انجام نشده و به روز بعد منتقل شده است دلیلش چه بوده؟ آیا در اثر اهمال کاری بوده یا به طور کلی وظیفهی مهمی محسوب نمیشده است؟ و اگر وظیفهی مهمی نیست چرا حذف نشود و به روز بعد منتقل شود؟ آیا ارزش زحمتی که برای نوشتنش در روز بعد میکشیم را دارد؟
[یک نکته: تقویم ماه نگار، بسیاری از اوقات ممکن است در همان روز نوشته شود. برای مثال، وقتی جلسهی بدون برنامهای پیش میآید، فرزند دوستی متولد میشود یا یکی از عزیزان فوت میکند، میتوانیم تاریخ آن را برای جلوگیری از فراموشی در تقویم ماه نگارمان ثبت کنیم.]
همان طور که در انتهای هر روز، عملکرد خود را بررسی میکنیم لازم است -بر اساس ساختار دفترمان- عملکرد ماهانه (یا هفتگی و فصلی) خود را نیز بررسی کرده و بر آن اساس برای ماه بعد برنامهریزی نماییم.
در انتهای سال نیز، با جمع بندی تمام این موارد، سالی که گذشته را ارزیابی میکنیم و برای سال بعد برنامهی تازهای میریزیم.
توجه داشته باشید بولت ژورنال یک سبک خشک و غیرقابل انعطاف برای برنامهریزی نیست. بنابراین از موارد گفته شده نترسید. تنها کاری که لازم است انجام دهید این است که همت کرده و کار را شروع کنید. به زودی متوجه خواهید شد که خیلی آسان، اصول کار با این دفتر دوست داشتنی را فرا گرفتهاید و برنامههایتان را پیش میبرید.
در نهایت لازم میدانم به چند نکته اشاره کنم و به برخی از سوالات و ابهامات احتمالی پاسخ دهم.
پاسخ به چند سوال رایج
1. چرا به جای دفتر از نرم افزار استفاده نکنیم؟ آیا نرم افزاری برای بولت ژورنال وجود دارد؟
زیرا بولت ژورنال، راهی برای تمرکز در دنیای آشفتهی محاصره شده با تکنولوژی است. ایدهی ابداع کنندهی دفتر این است که با استفاده از روشی کاملا غیر دیجیتال و سنتی، شرایط برای تمرکز کردن و فکر کردن بیشتر محیا شود. به همین دلیل هیچ نرم افزاری نمیتواند جایگزین دفتری شود که به دست خود شما طراحی شده است.
2. الان برای تهیهی بولت ژورنال دیر نیست؟ از کی شروع کنم؟
هیچ وقت دیر نیست، حتی اگر وسط ماه وسط سال هستید! دفترتان را باز کنید و اولین قدمها را بردارید. برنامه داشتن و با برنامهریزی پیش رفتن، کاری نیست که نتوانید از سه شنبه شروعش کنید و برای حرکت نیاز به رسیدن یک شنبهی معجزه آسا داشته باشید!
3. طراحی این دفتر برای من سخت است! آیا دفتر آماده وجود دارد؟
بله. دفترهای آمادهی بولت ژورنال وجود دارند که زحمت طراحی صفحات ابتدایی و ردیابها را از دوش شما برداشتهاند. همچنین به جز دفتر، ملزومات دیگری نیز موجود هستند که در صورت نیاز میتوانید در طراحی دفترتان از آنها استفاده کنید؛ برای مثال شابلونها و برچسبها.
نمونههای این موارد را در دیجی کالا یا بخش فروشگاه وبسایت زهرا نجاری پیدا کنید.
به علاوه، مترجم کتاب برنامه ریزی به روش بولت ژورنال تعداد زیادی جدول و صفحات آمادهی دانلود را در سایتش قرار داده است که میتوانید از آنها نیز استفاده کنید. (اینجا)
4. طراحی کردن این دفتر خیلی وقت گیر است! خسته شدم!
وسواس را کنار بگذارید. فراموش نکنید بولت ژورنال یک دفتر رنگی و قشنگ یا وسیلهای برای خودنمایی نیست. یک سبک و روش برنامهریزی کردن است.
اگر زیاد وسواس به خرج دهید زود از این کار زده خواهید شد. بنابراین برای هرچیزی آن قدر اهمیت قائل شوید که واقعا اهمیت دارد، نه بیشتر. به قول رایدر کارول:
تنها چیزی که در بولت ژورنال اهمیت دارد محتواست، نه ظاهر.
5. در استفاده از دفتر وقفه افتاده است. چه کار کنم؟
هیچ! از همان روزی که در آن قرار دارید کار را ادامه دهید. بولت ژورنال چیزی نیست که با یک وقفه از کار بیفتد.
6. چند منبع مفید برای یادگیری بولت ژورنال معرفی کنید.
نخستین منبع کتاب «برنامه ریزی به روش بولت ژورنال» است که توسط رایدر کارول، مبدع این دفتر نوشته شده و زهرا نجاری آن را ترجمه کرده است.
همچنین به گمان من، کتاب «راهنمای طراحی بولت ژورنال» اثر فاطمه سادات سعادت فرد میتواند به شما ایدههای زیادی برای طراحی صفحات مختلف این دفتر بدهد.
هر دو کتاب، هم به صورت فیزیکی و هم از طریق طاقچه قابل تهیه هستند.
7. از کجا برای طراحی بولت ژورنال ایده بگیریم؟
ایدههای زیادی در اینترنت وجود دارند. کافی است نام انگلیسی هر قسمتی را که میخواهید در گوگل سرچ کنید. در پینترست نیز نمونههای جذاب و متفاوتی پیدا میشود.
این بخش با پاسخ به سوالات شما کاملتر خواهد شد.
امیدوارم این یادداشت برای آموختن یک این روش منحصر به فرد برنامه ریزی کامل و کافی بوده باشد. از خواندن دیدگاههای شما بینهایت لذت خواهم برد.